Kreativitás az öltözködésben

Legyél bátor és ne tökéletes!

Személyi stílustanácsadóként azzal a jelenséggel találkozom nap mint nap, hogy az emberek nagy része nem mer, vagy nem tud kilépni a komfortzónájából. A globalizáció a divat terén is meghatározó szerepet tölt be, mégpedig azzal az egyszerű ténnyel, hogy uniformizálja a divatot. A divat jön és megy, egy olyan üzletág ami úgy működik, hogy folyamatos vágyat gerjeszt, elönti a piacot a friss termékekkel lehetőleg minél olcsóbb áron,  azért hogy még gondolkodnunk se kelljen azon, hogy megvegyük-e. Ez a gyors fogyasztás nagyon vonzó és én is beleestem abba a hibába hogy mindenfélét megvettem akkor amikor a nagy fast fashion divatmárkák elérhetővé váltak Magyarországon. Napjainkban, amikor a környezetszennyezés ilyen méreteket ölt, nem kérdéses számomra, hogy a divatot is más szemmel nézzem. 

Ma már mérdőjelezem meg magamban, miért is kell nekem úgy öltözni, ahogy mások? Miért kell nekem egy csoport kinézetéhez idomulnom? Miért ne lehetne viseletem önmagam kifejező eszköze? Miért kell nekem mindig új ruhát vennem? Miért ilyen rossz minőségűek a ruhák, cipők?

MIÉRTEK ÖZÖNE....

1. Ha nem úgy öltözöl mint a többiek, ez azt jelenti, hogy nem úgy gondolkodsz? Ezt a kérdést azért teszem fel, mert eszembe jut az összes olyan szakma, ahol egyenruha a kötelező. Igen, az egyenruha kötelez valamire, egy image alatt ott van az is, hogy a gondolkodásom is mederben van tartva.

2. Ha megváltoztatod a gondolatodat, akkor a világot is meg tudod változtatni? Ez azért foglalkoztat, mert ha szabad vagy abban, hogy mit gondolsz a világról, ez vissza is hathat úgy, hogy mersz bátrabban öltözni? Ha szabadon inspirálódsz a téged körülvevő világ eseményeiről, értékeiről, művészetéről, akkor lehet, hogy nem  követed szigorúan a divat által kijelölt biztos utat? Mered felvállalni éned, és azt kifejezésre is juttatni?

3. A divat művészete a  tervezők egyfajta kreatív játéka, a nemzetközileg elismert nagy divatbemutatók pedig a határok feszegetésének vizuális megjelenítése pár percben. Egy komoly összetett műfaj, de egy elem a legfontosabb benne: az üzlet! Egy olyan ipar, ahol kizsákmányolják őket, mert mindig valami újat kell produkálniuk. Az igazi kreativitás időigényes, egy művészt nem lehet utasítani, határok közé szorítani. Vagy ha igen, akkor felmondják a szolgálatot. Nem véletlenül potyognak ki tervezők a nagy divatházaknál. Ha önmagukat kímélni akarják, nem szállnak be a szélmalom harcba.

4. Most tekintsünk el attól a legfontosabb ténytől, hogy ez a világ egyik csúcs  ágazata, maradjunk a kreativitás talaján. Nem kell beszállnunk  nap mint nap a spirálba, hanem inkább fogalmazzuk meg magunknak, hogy ebből mi az, ami számunkra fontos. Nekem az energia  az, ami ebben a legfoghatóbb, a kreatív energia, ami a divat, mint művészet átad nekem. 

5. Miért  vannak márkafüggők? Mert azonosítják magukat azzal,  amit a márka képvisel? Mert a hiedelemben azt sugallja, hogy az vagy, amit viselsz? Talán igen, talán nem. Ideig óráig meg tudod téveszteni magad, a környezeted,  de mélyen a személyiséged nem takarhatod el logóval,  vagy felirat halmazokkal. 

 Én nem vagyok felirat viselő élharcos, de el tudom én elképzelni ezt a trendet a személyes megjelenésemben., valahogy így:). Ezt is igyekeztem magamra szabni!

Fotó: Vály Eszter

Fotó: Vály Eszter

tüll szoknya felsőként: saját design

ezüst szoknya: HM

vintage ezüst füllbevaló

USE Bag kampány

STREETSTYLE- A stílus ereje